top of page
 • Foto van schrijverCas

Hoe overwin je je angsten? - Onze 8 tips om angsten te overwinnen

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Overwin je angst


Angst hebben is normaal en iedereen heeft het. Door angst redden we onszelf uit gevaarlijke situaties en overleven we het. Zonder angst zouden we bijvoorbeeld zomaar de snelweg oversteken. Maar angst kan ook toeslaan in paniek en het kan zelfs ons leven beheersen. Als dat zo is, is er werk aan de winkel want dat is niet de bedoeling.


Doordat je angst voelt, ben je in staat snel te reageren op gevaar. Angst waarborgt in veel gevallen je veiligheid. Je voelt bijvoorbeeld niet voor niets spanning als je bovenaan die berg staat, klaar om naar beneden te abseilen. In feite roept je lichaam je op dat moment op een veilige plek te zoeken. Je beschermingsmechanisme wordt in werking gesteld. Zodra je over de rand gestapt bent en veilig aan het touw bungelt, neemt de angst weer af. Alleen in sommige gevallen gebeurt dat niet of je reageer angstig op iets wat eigenlijk helemaal niet spannend is. Het kan zijn dat je dan last hebt van paniekaanvallen of een angststoornis. Ook wel gegeneraliseerde angststoornis genoemd.

 

Symptonen angst

Symptomen angst


Een angststoornis kan ertoe leiden dat je je anders voelt en anders denkt over bepaalde dingen. Hierdoor kun je jezelf misschien terug trekken uit je sociale netwerk om bepaalde situaties te vermijden. Een paar emotionele symptomen van angst:


 • Makkelijk prikkelbaar

 • Moeite met concentratie en geheugenproblemen

 • Continu piekeren over het verleden of de toekomst

 • Laag zelfbeeld

Naast emotionele symptomen zijn er fysieke symptomen. Deze fysieke symptomen kunnen leiden tot een verergering van de emotionele symptomen.


 • Meer zweten dan normaal

 • Maagpijn of darmproblemen

 • Trillen

 • Droge mond

 • Vermoeidheid

 • Slaapproblemen

Wil je nou van deze symptomen af en ben je toe aan een flinke dosis meer levenskracht? Met de ont-stress cursus leer je in 6 heldere stappen hoe jij je oude patronen kunt loslaten en opgekropte stress kunt ontladen.

 

 

Het liefst gaan we de dingen waar we bang voor zijn uit de weg. Begrijpelijk, maar de confrontatie aangaan werkt vaak beter. Het is jammer als je door je angst leuke gebeurtenissen in het leven misloopt. Deze tips helpen je je angst te overwinnen.


Tip 1. Benoem je angst


Er is maar weinig zo beangstigend als het onbekende. Wat je niet kent, kun je namelijk niet vermijden of onder controle houden. De eerste stap is dan ook je angst te identificeren en te benoemen.


Tip 2. Zoek het gevaar juist op


Hoe moeilijk je het ook vindt: stel jezelf bloot aan het gevaar waar je zo bang voor bent. Uit onderzoek blijkt dat dat de beste manier is om angst te overwinnen. Door het doorstaan van de angstige gedachten en de bijbehorende spanning merkt je dat de wereld niet vergaat. Hoe vaker je een angstige situatie aangaat, hoe meer je zelfvertrouwen groeit. Het ontlopen van gevaar versterkt de angst alleen maar.


Tip 3. Schrijf over je angsten


Je hoeft echt niet een boek te schrijven en te publiceren over al je angstgevoelens. Maar het bijhouden van een dagboek kan je echt verder helpen in het loslaten van je angsten. Door het schrijfproces leer je jezelf en je angsten echt goed kennen. Laat jezelf dan ook heerlijk gaan. Geen belemmeringen, gewoon schrijven. Daarmee orden je je gedachten en kom je soms zelfs, al schrijvende, tot oplossingen.


risico

Tip 4. Vertel je familie en vrienden waar je mee kampt


Een angst overwinnen doe je niet zomaar. Je doet het ook niet zo snel in je eentje. Hoe fijn is het als je een flink vangnet hebt waar je op terug kunt vallen? Vertel daarom je vrienden en familie wat je angsten inhouden. Je staat er niet alleen voor. Angst is een normaal gevoel maar kan bij sommige mensen te veel op de voorgrond staan. Vind je het lastig om zelf je angst onder controle te krijgen of te delen met vrienden en familie, dan is professionele hulp zeker een aanrader.


Tip 5. Maak kleine stappen


Onredelijke angsten houden je tegen om te doen wat je het allerliefste doet en je dromen waar te maken. Maar als je kleine stappen neemt om je angsten het hoofd te bieden, kan dat op den duur zorgen voor grote veranderingen. Je hoeft niet altijd in het diepe te springen. Wat voor kleine stappen kun je nemen om je angst minder invloed te geven? Begin daar dan mee. Je zult zien dat je angst dan vanzelf minder wordt.

 

Tip 6. Zie je angst niet als vijand


Je angst zien als vijand is niet zo handig. Want wat wil je doen met een vijand? Juist, ertegen vechten. Je kunt je wel voorstellen dat een gevecht tegen angst je aardig wat energie kost. Daardoor kun je minder goed ontspannen en creëer je alleen maar meer ruimte voor negatieve gedachten. Wat je dan wel moet doen? Je angst omarmen. Nou ja, in ieder geval accepteren dat hij er is. En voelen dat het oké is dat je soms angstig bent. Door deze verandering ervaar je de angst waarschijnlijk ook minder heftig als hij komt.


Tip 7. Doe ontspanningsoefeningen


Een angstig gevoel kun je snel verminderen met ontspanningsoefeningen. De meest effectieve oefeningen zijn de oefeningen die iedereen overal kan doen. De volgende oefening leidt tot een duidelijke vermindering van spanning en angst: Laat je armen slap langs je lichaam hangen en ontspan volledig je handen. Ontspannen handen zorgen ervoor dat je hele lichaam ontspant.


Tip 8. Zorg voor een gezonde structuur in je dag


De staat van je geestelijke gezondheid hangt nauw samen met de mate waarin je voor jezelf zorgt. Als je al niet zo lekker in je vel zit, ben je snel geneigd terug te grijpen naar een ongezonde leefstijl. Fastfood, laat naar bed, uitslapen en weinig bewegen horen daarbij. Dan is structuur een belangrijk houvast. Maar juist die dingen bevorderen je gevoel van onbehagen. Je hersenen hebben gezonde voeding nodig om goed te functioneren. En dus ook om te vechten tegen jouw angstgedachten. Eet dus gezond, sta op tijd op, beweeg regelmatig en slaap voldoende. Een verzwaarde deken kan hierbij de oplossing zijn. 

 

De voordelen en het effect van een verzwaringsdeken.

 

Wat is het effect van een verzwaringsdeken?


Onderzoek toont aan dat mensen een gevoel van veiligheid ervaren als ze ingebakerd worden. Het gevoel van een zwaardere, omringende deken zorgt ervoor dat het lichaam serotonine en melatonine aanmaakt. Dit zijn hormonen die het lichaam produceert om te kalmeren en te ontspannen. Door het aanmaken van deze hormonen krijgen de hersenen een signaal door dat ervoor zorgt dat je meer ontspant en meer lichamelijke rust ervaart, waardoor je hartslag, stress en bloeddruk dalen. Dit draagt dan weer bij aan het sneller en gemakkelijker in slaap vallen en in veel gevallen ook een diepere REM-sleep, waardoor je een stuk meer uitrust en energieker begint aan de start van de volgende dag.

 

In het kort, een verzwaringsdeken helpt je om:


✅  Sneller in slaap te vallen (Meer ontspanning)

✅  Dieper te slapen (Minder rusteloosheid en beweging) 

✅  Goed uitgerust en met meer energie wakker worden 

✅  Stressklachten en angst(-stoornissen) te verminderen 

✅  Beter te kunnen focussen gedurende de dag

 

- Welke deken is geschikt voor mij of mijn kind?


Dat hangt af van het gewicht van je kind. Wij hebben 3 kinderdekens in ons assortiment. In de onderstaande gewichtstabel kunt u zien welke deken voor welk gewicht geschikt is:


2,4kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 15-25kg

3,2kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 25-40kg (niet leverbaar)

4,5kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 40-60kg (niet leverbaar)

7kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 60-80kg

9kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 80-100kg

11kg deken – Geschikt voor een lichaamsgewicht tussen de 100-120kg (niet leverbaar)


 

verzwaringsdeken

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, zijn er genoeg manieren om je angsten te lijf te gaan. Probeer ze eens uit, want als je het niet probeert, dan weet je het ook niet. En als je het toch niet zelf kan, is dat ook geen probleem! Ga dan opzoek naar professionele hulp.
5 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page