top of page
  • Foto van schrijverCas

De kracht van dankbaarheid

Dankbaarheid betekent het bewust voelen van dat wat mooi, positief en fijn is in je leven en het besef dat je met die dingen gelukkig bent. Maar dankbaarheid is eigenlijk nog veel meer. Iedereen uit deze dankbaarheid op een unieke manier. Waardering geven aan jezelf en de dingen om je heen. Het is de positieve kant van alledaagse dingen inzien. Dankzij dankbaarheid krijg je ook positieve emoties. Vaak zien de meeste mensen dankbaarheid alleen terug in de vorm van cadeautjes, het geven van geld of iets terug doen voor de ander. Dankbaar zijn voor wat je hebt, doe je in de eerste plaats zelf.


Uit psychologisch onderzoek is gebleken dat dankbaarheid een positieve invloed heeft op het ervaren van geluk en de emotionele verbinding met anderen. Daarbij hebben meerdere studies aangetoond dat dankbaarheid ook je fysieke en fysiologische gezondheid op peil houdt.


Dankbaarheid:


  1. verbetert je stemming

  2. zorgt ervoor om goed voor jezelf te zorgen

  3. verlaagt hoge bloeddruk

  4. vergroot je zelfvertrouwen

  5. zorgt voor een diepere slaap

  6. vermindert stress

  7. verhoogt je emotionele flexibiliteit en weerbaarheid

  8. geeft je een positieve inslag, waardoor meer mensen je waarderen

 

Soms lukt het niet altijd om stil te staan bij al die kleine en grote dingen waar je blij mee bent. We hebben het zo soms zo druk met to-do-lijsten afvinken dat we veel momenten om dankbaar voor te zijn zelfs amper opmerken. Deze tips helpen je om elke dag dankbaar te zijn voor al het goede in je leven.

 

 

Thankyou post

5 dankbaarheid tips om toe te passen 

 

1. Neem dankbaarheid mee je dag in


Door je dag te starten met dankbaarheid, start je de dag met een positief gevoel. Maak er bijvoorbeeld een gewoonte van om ‘s te bedenken waarvoor je vandaag allemaal dankbaar kunt zijn. Je zult zien dat je er iedere dag beter in wordt, en dat dit gevoel je helpt iedere dag goed te beginnen.

 

2. Zoek het positieve in het negatieve


Gebeurt er iets negatiefs? Probeer er dan eens anders naar te kijken en zoek naar de positieve kanten van een negatieve situatie. De meeste problemen bieden je namelijk ook een kans om te groeien: daar kun je dankbaar voor zijn.

 

4. Dankbaar voor de vriendschap 


Het uiten naar anderen is goed voor je relaties en om de wereld beter te maken. Besteed extra aandacht aan elke ‘dankjewel’ want we zeggen het vaak zo automatisch zonder het te menen. Je kunt ook een geliefde een berichtje sturen of een Doosje vol dank om diegene te bedanken voor zijn steun of vriendschap.

 

4. Kijk naar jezelf


Ben je nogal kritisch ten opzichte van jezelf en focus je vooral op wat er beter, meer, sneller of mooier zou kunnen? Kijk in plaats daarvan naar wat er bijzonder aan jou is en wees dankbaar voor wie en wat je nú bent. Leg de nadruk daarbij niet zozeer op je prestaties, maar vooral op je kwaliteiten.

 

5. Begin een dankbaarheidsdagboek


Leg een mooi schrift of een dankbaarheidsdagboek naast je bed en noteer daarin elke avond drie dingen waarvoor je dankbaar bent. Die wandeling met je vriendin, de warme kop thee in de avond of het complimentje dat je kreeg van iemand. Extra bonus: door de dag positief te eindigen slaap je met een goed gevoel in – en is de kans groot dat je dus ook vrolijk wakker wordt.

 

Het dankbaarheidsdagboek Het is bewezen: Je wordt echt gelukkiger als je dankbaar bent. Maakt niet uit hoe. Wees gelukkig met de zonsondergang, je nieuwe televisie, het aaien van je konijntje. Laat mensen weten dat je ze waardeert. Doe het regelmatig en doe het met gevoel. Waar ben jij dankbaar voor? Laat het hieronder in de reacties weten!

Wil je meer weten over dankbaarheid of andere onderwerpen? Bekijk dan ons e-book!

 

e-boek mindsetassistent

 

 

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page