top of page
  • Foto van schrijverCas

10 dagelijkse gewoontes die je jezelf kan aanleren

Dagelijkse gewoontes 


Gewoontes zijn dingen die we dagelijks bij herhaling doen. We doen ze meestal automatisch, zonder dat we erbij nadenken. Er zijn talloze gewoontes waar je elke dag weer mee te maken hebt. Denk hierbij aan slechte gewoontes, maar natuurlijk ook goede dagelijkse gewoontes die we hebben als mens.


Met onze dagelijkse gewoontes kunnen we ons leven veranderen. Hoe meer invloed je kunt uitoefenen op gewoontes, des te meer controle je over je leven kunt krijgen. Het begint al gelijk als je opstaat, want het is een gewoonte om je bed op te dekken na het opstaan. Daarna ga je ontbijten, je tanden poetsen, kleren aan trekken en door de dag heen heb je nog talloze goede gewoontes, maar soms heb je ook slechte gewoontes. Je stelt allerlei zaken uit, je komt je afspraken telkens niet na, je kan geen verantwoordelijkheid nemen of je smakt tijdens het eten, praat met volle mond. Dit zijn allemaal voorbeelden van slechte gewoontes. Heb je in het begin van het jaar jezelf belooft dat je dit jaar echt nieuwe dagelijkse gewoontes gaat bedenken en ze ook gaat volhouden, maar na een maand of twee toch weer in je oude ritme valt? Probeer dan eens deze 10 dagelijkse gewoontes en als het even niet lukt, is dat ook helemaal niet erg! Geef jezelf nog een kans en doe het op je eigen tempo.

 

kleine progressie is ook progressie

10 Dagelijkse gewoontes


Start je dag met een gezonde ochtend routine


Een perfecte ochtendroutine bestaat niet en ook een goede ochtendroutine bestaat niet. Het verschilt namelijk van persoon tot persoon, maar een paar voorbeelden kunnen geen kwaad en misschien inspireren ze jou wel. Je kan de dag beginnen met je bed op te dekken, een glas water te drinken en de eerste 30 minuten niet op je telefoon kijken. Ga daarna lekker ontbijten of je kunt ook in de ochtend gaan sporten of yoga oefeningen doen. Maak voor de dagen dat je werkt of naar school gaat een andere routine dan voor de dagen dat je vrij bent. Geniet van de ochtend en begin je dag goed!


Meer willen sporten of bewegen


Bewegen is goed voor je, maar je hoeft niet meteen naar de sportschool te rennen om daar een uur lang te sporten en te zweten. Je kan ook rustig beginnen met elke dag 30 tot 45 minuten te wandelen. Je kunt dit in de ochtend doen, na de lunch, in de avond of gewoon wanneer het jou uitkomt. Je moet het niet te moeilijk voor jezelf maken. Voor dat je het weet wordt het sporten en bewegen een dagelijkse gewoonte.

 

Atomaire gewoonten


Transformeer je leven met kleine gedragsveranderingen. Mensen denken dat als je je leven wilt veranderen, je groot moet denken. Maar de wereldberoemde gewoonte-expert James Clear heeft een andere manier ontdekt. Hij weet dat echte verandering het gevolg is van het samengestelde effect van honderden kleine beslissingen: twee push-ups per dag doen, vijf minuten eerder wakker worden of één kort telefoontje plegen. Hij noemt ze atomaire gewoonten. In dit baanbrekende boek onthult Clears precies hoe deze minuscule veranderingen kunnen uitgroeien tot zulke levensveranderende resultaten. Atomic habits is echt een aanrader voor als je dagelijks bezig bent met het veranderen van je gewoontes met makkelijke tips en tricks.

O.A verkrijgbaar in e-bookpaperbackluisterboek


Lees je toch liever de engelse versie van het boek bekijk hem hier.


 


Kommentare


bottom of page