top of page
  • Foto van schrijverCas

5 voordelen als je begint met mediteren - mediteren voor beginners

Bijgewerkt op: 15 mrt.

Wat is mediteren?


Iets wat je vast wel eens voorbij hebt zien komen of iets over gehoord hebt. Mediteren wat is het nu eigenlijk en wat zijn de voordelen hiervan?

Mediteren is ontstaan in de tijd van het Vedische hindoeïsme. Dit gaat enkele duizenden jaren terug. Het Vedische hindoeïsme is het oudste geloof waar mediteren een dagelijkse gewoonte is, het doel van mediteren was om geestelijke en spirituele verlichting te vinden. Op de dag van vandaag word er nog steeds gebruikt gemaakt van meditatie. Er zijn tientallen voordelen als je begint met mediteren. Hier een paar voorbeelden van mediteren die je misschien wel extra motiveren om vandaag nog te beginnen. Lees je jezelf toch liever eerst in over mediteren voor beginners? Bekijk dan het boek van Jack Kornfield hieronder!
budha beeldjes die mediteren

5 Voordelen van mediteren voor beginners 


1. je ervaart minder stress


Door een aantal dagen in de week te mediteren vermindert dit je cortisolwaarde, cortisol (stresshormoon) genoemd. Een te hoge cortisolwaarde is niet goed voor je lichaam. Door te mediteren verminder je deze waarde zodat je je sneller kan ontspannen en minder stress ervaart.


2. Je hebt een betere focus


Een aantal dagen mediteren in de week kan je focus verbeteren en zorgen dat je minder snel afgeleid wordt. Dit komt door het netwerk in onze hersenen en dit zorgt voor rust. Mensen die een langere tijd mediteren maken op een slimme manier gebruik van de hersenen.


3. Beter slapen


Meditatie kan de kwaliteit van je nachtrust verbeteren. Heb je last van slaapproblemen zoals onrustig slapen of moeilijk in slaap vallen? Dan is het zeker de moeite waard om dit is eens kans te geven. Neem dagelijkse tijd om voor het slapen gaan te mediteren. Het verminderd onrustige gevoelens en gedachtes, je valt sneller in slaap, je hebt meer energie en voelt je meer ontspannen overdag.


4. Je hebt minder kans om depressief te worden


Regelmatig mediteren zorgt ervoor dat je sneller tot rust komt en je geest helderder wordt. Uit onderzoek van de John Hopkins University is gebleken dat het kan helpen bij depressies en somberheid. Deze effecten waren zichtbaar met het mindfulness meditatie.


5. Meer positief en geluk


Als je regelmatig mediteert, ga je meer geluksgevoel ervaren. Dit heeft te maken met je hormonen. Mediteren verlaagt de stresshormonen en verhoogt de gelukshormonen. Ga hier mee aan de slag. Probeer jezelf in het ‘nu’ te plaatsen en vind de rust in jezelf. Emoties en gedachtes kun je niet uitschakelen tijdens mediteren. Innerlijke vrede ervaar je door meditatie. Dit geeft een gevoel van innerlijk welzijn.

 

moeder mediteert

 

Aan de slag met meditatie


Om echt verandering te ervaren, is het verstandig om het eens een kans te geven en merk je echt wat meditatie met je doet. Mediteren is het trainen van je geest. Je zult niet gelijk verandering merken. Het belangrijkste van mediteren is dat je consistent blijft en een paar keer per week tijd vrij maakt om te mediteren. Je moet het vergelijken met wanneer je bijvoorbeeld aan het afvallen bent. Dit lukt ook niet binnen enkele dagen of weken. Zolang je het blijft doen merk je vanzelf een positieve ervaring van het afvallen. Dit geldt ook voor het mediteren of bijvoorbeeld wanneer je naar de sportschool gaat. Het belangrijkste is, blijf consistent want dit is de sleutel tot succes.

 


Wil jij beter met stress om leren gaan en op een meer relaxte manier in het leven staan? Wil je meer genieten van het leven, maar weet je niet precies hoe? Met het online programma Stilstaan is vooruitgaan ervaar je zelf hoe te ontspannen, op te laden en je mind te versterken in een druk leven, zodat jij jouw leven kan blijven leiden, maar dan wel op een meer relaxte manier. 

De voordelen van stilstaan is vooruitgaan:


  • leid jij een leven waarin je alles kan blijven doen, maar jij je wel een stuk relaxter voelt

  • hou jij je beter staande in een druk leven

  • word je niet meer geleefd door al je to-do's

  • ervaar je minder spanning en stress

  • weet je hoe je jezelf weer kan opladen Bekijk hier het gehele programma van stilte.nl

 


Comments


bottom of page