top of page
  • Foto van schrijverCas

Hoe creëer je een money mindset?

Bijgewerkt op: 1 mrt.

Wat is een money mindset?


Heel simpel gezegd is een money mindset de manier hoe jij naar geld kijkt en hoe jij op basis van deze mindset omgaat met geld. Je kunt geld zien als iets dat belemmerend is, er is namelijk nooit genoeg. Dit is een redelijk negatieve mindset. Een andere benadering is dat je geld enkel als middel ziet om jouw dromen waar te maken. Hierbij leidt jouw mindset tot iets positiefs. Jouw money mindset bepaald namelijk ook hoe jij met geld omgaat.


Vanuit onze opvoeding worden ons allerlei lessen geleerd en één daarvan is het leren omgaan met geld. Sommigen hebben deze les helaas nooit meegekregen. Mensen die vanaf jongs af aan al leren omgaan met geld, komen minder snel in financiële problemen. Er is geleerd om niet meer geld uit te geven dan dat er is. Omdat inzichtelijk te krijgen heeft men geleerd om de in- en uitgaven netjes bij te houden. Goed omgaan met geld is de basis, maar iemand die heeft geleerd om te gaan met geld, hoeft overigens niet per definitie ook een money mindset te hebben.

 

Money mindset

Geld is eigenlijk niets meer dan een middel voor de betaling van goederen of diensten. Zo simpel als het klinkt is het ook echt en eigenlijk moet je verdere emoties erbij uitschakelen. Maar waarom is je kijk op geld dan zo belangrijk? Een voorbeeld is hoe jouw kijk is tegen rijke mensen aan. Heb jij het beeld dat zij hoog opgeleid zijn, niets leuks doen, alleen maar werken, nooit bij hun familie komen of enkel mazzel hebben gehad in het leven? Zo’n persoon zou ik ook niet willen zijn en waarschijnlijk jij ook niet! Met die overtuiging zou je ook niet graag meer geld willen hebben en al helemaal niet rijk willen worden. Maar wat nou als al jouw overtuigingen anders zouden zijn? Stel rijken mensen zijn super sociaal, vrijgevend, liefdevol en hebben alle tijd om leuke dingen te doen, dan zou je waarschijnlijk wel rijk willen worden. Als je nou gelukkig word van een goed gevulde spaarrekening, geld voor je toekomst en geld voor je dromen waar te maken, dan is je kijk op geld al positief! Heb je dit nou niet, geen zorgen! Om op een positieve manier naar je geld te kijken, is het belangrijk om te werken aan je Money Mindset. Maar hoe doe je dit? Hieronder een aantal tips om een money mindset te creëren!

 

6 Tips om een money mindset te creëren

 

Tip 1. Sta stil bij jouw huidige money mindset


Om je gedachten over geld te kunnen veranderen, moet je natuurlijk eerst op de hoogte zijn van wat die op dit moment zijn en waar deze gedachtes vandaan komen. Sta dus eens bewust stil bij jouw money mindset. Hoe was dit vroeger thuis in jouw gezin? Was er altijd genoeg geld, of moesten je ouders elke maand de eindjes weer aan elkaar knopen? Kreeg je veel zakgeld en hoefde je daarom geen bijbaantje te nemen, of moest je je eigen geld bij elkaar sprokkelen als krantenbezorgster of ijsjesverkoopster?


Maak voor jezelf eens twee rijtjes met jouw gedachtes over geld: links schrijf je al je belemmerende gedachtes, rechts schrijf je positieve gedachtes. Welk rijtje is langer? Welke overtuigingen zou je willen veranderen? Op deze manier weet jij aan welke overtuigingen je zult moeten werken.


Tip 2. Creëer financieel inzicht


Het begint allemaal met inzicht. Inzicht in wat er elke maand binnen komt, maar ook wat er uit gaat. Log in bij je bank, maak een excel bestand en schrijf daarin precies op hoeveel geld er elke maand binnen komt en waar je elke maand geld aan uitgeeft. Categoriseer al je uitgaven. Denk aan sporten, hypotheek, eten & drinken, zorgkosten, telefoon abonnement, cadeaus, kleding, verzorgingsproducten etc.


Als je een financieel overzicht maakt van de laatste zes maanden, kun je vervolgens zien wat je gemiddeld uitgeeft aan bepaalde categorieën. Misschien schrik je wel hoeveel geld je uitgeeft aan eten & drinken of van het bedrag dat je uitgeeft aan sporten. Doordat je het inzichtelijk maakt, weet je precies waar je geld naar toe gaat en kun je ook aan de slag gaan met besparen op bepaalde punten.


Tip 3. Stop met jezelf te vergelijken


We vergelijken onszelf vaak met anderen, soms bewust, soms onbewust. Heb ik een beter inkomsten dan mijn vrienden of omgeving? Geef ik mijn geld niet te veel uit aan kleding? Stop met het vergelijken. De vergelijking is immers nooit eerlijk. Je vergelijkt jouw volledige leven met wat je ziet van een ander. En je bent niet bezig met je eigen leven mooier maken. Richt je in plaats daarvan liever op haalbare doelen voor jezelf. Hoe ver ben je met het behalen van je doelen? Beloon jezelf voor elk succes en pas je doelen aan als je ze bereikt.

 

man met blokken die ze tegenhoudt

Tip 4. Je moet er energie insteken


Je wilt wel veel geld, maar wilt er eigenlijk niets voor laten en dat is precies wat er fout gaat. Je wilt wel veel geld krijgen/verdienen, maar wilt er niet de risico’s en energie in steken. Doe je niet mee met de loterij dan win je hem ook nooit. Nu ben ik geen fan van de loterij, maar zo is het wel! Door niets te doen, gaat er ook niets gebeuren.


Tip 5. Sta stil met wat je al hebt


Sta eens stil bij wat je allemaal hebt: een dak boven je hoofd, eten, een warm huis, een partner/kinderen/huisdieren/vrienden/familie, een fiets of een auto of misschien zelfs allebei, een baan, een hobby waar je plezier aan beleeft. Het is soms zo makkelijk om te zien wat je niet hebt, dat je er niet meer bij stil staat met wat je allemaal wel hebt.


Een positieve money mindset ligt in het verlengde van een positieve mindset. Je moet niet denken dat je positief kunt worden over geld, als je over veel andere dingen in je leven heel negatief bent.


Tip 6. Visualiseer hoe je er financieel voor wilt staan


Er even vanuit gaande dat je een realistisch doel stelt, helpt het je wanneer je jouw nieuwe situatie visualiseert. In werkelijkheid is het zo dat mensen, die weinig geld hebben en hierdoor stress ervaren, niet persé een totaal ander leven willen. Nee, men wil vaak gewoon rustig kunnen genieten van het leven, zonder dat er geldzorgen zijn.


Het gaat normaal gesproken dan ook niet om bedragen van een miljoen of een paar ton die nodig zijn om uit de problemen te blijven. Vaak is er gewoon behoefte aan wat extra inkomen. En dat beetje extra geld is goed te realiseren. De kunst is alleen om positief te zijn over geld en het te omarmen, zonder daadwerkelijk gierig en hebberig te worden. Het visualiseren alleen is natuurlijk niet voldoende, maar het helpt wel om uit die mindset te komen en de money mindset te veranderen in een positieve energie. Misschien vind je het ietwat zweverig klinken, maar dit is wel de basis van het creëren van een positieve money mindset.

 

 

traptreden met verschillende tekens

Jou eigen money mindset creëren  


Wanneer je je money mindset wilt veranderen, er ook op andere vlakken veranderingen kunnen plaatsvinden. Jouw positieve money mindset kan er voor zorgen dat ook andere gedachten veranderen. Vind je het toch lastig om jouw gedachten omtrent geld te veranderen? Lees dan het boek van Morgan Housel, The Psychology of Money’. Het boek bestaat uit 20 korte hoofdstukken over de psychologie van geld. Vaak begint ieder hoofdstuk met een pakkend verhaal waar een belangrijke financiële les uit getrokken kan worden. Heel leerzaam dus!
3 weergaven0 opmerkingen

ความคิดเห็น


bottom of page