top of page
  • Foto van schrijverCas

10 gezond leven tips de voordelen van een gezond leven

Bij een gezond leven eet je gezond, slaap je voldoende en beweeg en ontspan je genoeg. Ook is je werk-privébalans goed en heb je weinig stress. Als je goed zorgt voor je lichaam en geest, leef je gezond. Daarnaast verklein je de kans op ziekten en leef je gemiddeld langer. Ook is het belangrijk dat je niet rookt en weinig alcohol drinkt. Gezond leven draait om drie dingen: goed eten, bewegen en slapen. Dat klinkt misschien makkelijk, maar veel mensen vinden gezond leven erg moeilijk. Een paar 


voordelen van een gezond leven


  • Je voelt je gelukkiger en vitaler.

  • Het verkleint de kans op aandoeningen en ziekten.

  • Het vergroot de kans op een lang leven.

  • Het vermindert negatieve effecten van stress.

Je leven wordt gedefinieerd door de manier waarop je over jezelf denkt. Maar niet iedereen is geboren met het positiviteitsgen en een positieve mindset is niet vanzelfsprekend. Toch hoef je het daar niet bij te laten zitten. Verandering komt niet vanzelf, maar vraagt om inzet. Die wil om te veranderen moet van binnenuit komen. Echt willen en bereid zijn om daar moeite voor te doen. Die ijzersterke wil, je intrinsieke motivatie, zorgt er namelijk voor dat je de energie kunt opbrengen om door te zetten op lastige momenten. En die lastige momenten, die komen ongetwijfeld. Verandering vraagt namelijk om het verlaten van je comfortzone en stappen te zetten op onbekend terrein.


Grofweg zijn er twee soorten mindset. De statische mindset  en de groeimindset . Iemand met een fixed mindset gelooft dat talent aangeboren is en wil graag succesvol en perfect zijn. Deze mensen zijn continu bezig met wat andere mensen van ze vinden en hechten daar veel waarde aan. Hierdoor worden ze geremd in hun ontwikkeling. Mensen met een growth mindset geloven in persoonlijke groei en zijn ervan overtuigd dat je vaardigheden en talenten kunt ontwikkelen. Zij staan open voor nieuwe ervaringen en geloven dat je jezelf altijd kunt verbeteren. Het mooie aan een mindset is dat je hem elke dag opnieuw kunt verbeteren. Dus start vandaag nog met een gezonder leven!

 

Gezond leven

Gezond leven in 10 tips


Eet gezond


Je zorgt goed voor jezelf als je gezond eet. Door te eten volgens de Schijf van Vijf verklein je de kans op onder andere hart- en vaatziekten en kanker. Ook zorg je ervoor dat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft. Als je verder niet te vaak kiest voor producten buiten de Schijf van Vijf is het makkelijker om een gezond gewicht te behouden.


Gun jezelf rust en ontspanning


Stress is belangrijk om te overleven in gevaarlijke situaties. Daarom geeft ons lichaam altijd prioriteit aan de stressmechanismen. Zolang je lichaam stress ervaart, kan je immuunsysteem niet naar behoren functioneren. Stress zorgt ook voor een groter verbruik van vitamines en mineralen, waardoor je sneller tekorten oploopt. Wees chronische stress te slim af met bewegings- en ademhalingstechnieken zoals yoga, mindfulness en meditatie, maar ook handwerken of tuinieren.


Slik vitamine C


Tijdens de herfst en winter heb je meer kans om een virus op te lopen zoals griep. Geef het immuunsysteem daarom tijdens deze koudere dagen een boost met vitamine C. Door korte dagen is er ook minder daglicht, wat als gevolg heeft dat je minder vitamine D aanmaakt. De kans dat je ziek wordt, is tijdens deze maanden groter. Daarom is het advies ook altijd als de ‘R’ in de maand zit extra vitaminen te slikken.


Goede nachtrust


Naast gezond eten en genoeg bewegen, is ontspanning en goed slapen ook belangrijk om gezond te blijven. Je hebt zo’n 7 tot 9 uur goede slaap nodig om goed uit te rusten en weer fris aan de dag te beginnen. Ouderen hoeven vaak wat minder lang te slapen, terwijl kinderen juist wat meer dan gemiddeld nodig hebben.

 

Drink weinig alcohol en rook niet


Voor een gezond leven laat je de alcohol zoveel mogelijk staan. Eén glas alcohol per dag vergroot al het risico op verschillende soorten kanker. Alcohol bevat veel calorieën. Het zorgt bovendien voor een minder goede nachtrust.

Wie gezond wil leven rookt niet. Niet roken is langer leven en minder kans op ziekten.


Beweeg regelmatig


Voor een gezond leven is bewegen belangrijk. Je voelt je fitter als je beweegt en het verlaagt ook de kans op bijvoorbeeld overgewicht en hart- en vaatziekten. Hoeveel je het beste kunt bewegen hangt af van je leeftijd. Een stuk wandelen, hardlopen of fietsen, maar ook zwaardere huishoudelijke klussen, de hond uitlaten en in de tuin werken tellen mee als beweging. Doe wat jij leuk vindt en wat bij jou past.


Ben je ziek? Luister naar je lichaam


Als je ziek bent, gelden er andere eetregels. Het lichaam heeft alle energie nodig om jou beter te maken. Luister naar het lichaam, dan ben je ook het snelste weer op de been. Heb je zin een soepje? Een droog beschuitje? Een bakje yoghurt? Eet en drink waar je behoefte aan hebt. Zorg wel dat je altijd genoeg (water) drinkt, zeker als je koorts hebt, want je verliest door koorts veel vocht.


Zorg voor een goede werk-privé balans


Werk op vaste tijden en plan pauzes in. Bewaak hierin een harde grens. Werk niet buiten je werktijd en voel je daar niet schuldig over. Zit je agenda vol, laat dit dan tijdig aan je werkgever weten. Bij een goede werk-privébalans is er genoeg tijd voor je werk én je privéleven. Op het werk ben je goed aan de slag en thuis heb je ook tijd voor leuke dingen.


Waardeer de kleine dingen in het leven


Wij met ons drukke leven kunnen vergeten om te genieten van de kleine mooie dingen die het leven ons geeft. Ga eens wandelen en laat je telefoon thuis, let op de bomen, bladeren, vogels en geluiden om je heen. Laat ’s avonds de televisie eens uit, kijk eens geen Netflix, maar ga spelen met je huisdier of mediteer. Geniet van de heerlijk warme douche. Door deze dingen een paar weken te doen, zal je merken dat je meer mindful bent en zal je meer genieten van deze kleine dingen.

 

Eet elke dag groenten en fruit


Naast vitamines en mineralen bevatten groenten en fruit veel vezels. Die vezels zijn het voedsel voor de goede bacteriën in je darmen. En wist je dat je immuunsysteem zich voor een groot deel in je darmen bevindt? Wil je een makkelijkere manier om toch je fruit binnen te krijgen? Probeer dan Happy JuicyDe sapjes van Happy Juicy worden gemaakt uit groente en fruit dat uit eigen regio komt. Door een grote variatie aan groente en fruit te drinken krijg je veel voedingsstoffen binnen. De sapjes bevatten geen toegevoegde suikers of kunstmatige toevoegingen en zijn 100% natuurlijk.


 

happy juicy sappen

HappyJuicy


Met HappyJuicy kun je erop vertrouwen dat je de hoogste kwaliteit verse en gezonde sappen krijgt om je gezondheid te verbeteren. Wat je doelen ook zijn, met de hulp van een geweldig team van professionals en zorgvuldig samengestelde recepten kun je gezond leven gemakkelijker en efficiënter maken. Dus wacht niet - begin uw reis naar een betere gezondheid vandaag nog! Reageer op deze blogpost over hoe u denkt over het maken van sappen voor een gezond leven!

 


3 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page