top of page
  • Foto van schrijverCas

5 Stappen om doelen te stellen met behulp van de SMART-methode

Een doel is een van te voren vastgelegde taak dat je in een bepaalde tijd wilt behalen. Het behalen van een doel motiveert je om door te gaan, nóg grotere doelen te stellen en dromen te realiseren. Met een persoonlijk doel roep je jezelf op tot actie. Het hebben van een doel geeft je richting en prioriteit, doordat je doelgericht te werk gaat. Dit zorgt voor focus, energie en minder stress. Door doelen te stellen, zet je een verandering teweeg en behaal je positieve veranderingen in jezelf.


Door doelen te stellen leer je ook meer over jezelf en de grenzen van je vaardigheden. Je haalt elke keer meer uit jezelf en daagt jezelf uit om je vorige prestaties te verbeteren. Zo kun je doelgericht je werkprestaties verbeteren, waardoor je waarde als professional stijgt. Doelen kun je ook vormen met een team. Het samenwerken naar het behalen van een gedeeld doel, verbetert de team spirit en daarmee ook het werkplezier!


smart doelen stellen noitites

SMART-methode


Het formuleren van doelen wordt tegenwoordig gedaan door middel van het SMART-methode, een eenvoudige manier om een doel vast te leggen en te controleren. Waar staat SMART voor?


SMART-methode


Specifiek: Formuleer je doel specifiek. Stel jezelf vragen als: wat wil ik bereiken? Waarom wil ik dit bereiken? Wie is erbij betrokken? Wanneer gebeurt het?


Meetbaar: Hoe weet je wanneer je je doel hebt bereikt? Zorg er voor dat je altijd een meetbaar resultaat formuleert.


Acceptabel: Zorg ervoor dat er een draagvlak is voor het gestelde doel. Het is belangrijk écht achter het gestelde doel te staan, anders zal het doel niet worden gehaald.


Realistisch: Is het doel haalbaar? Zorg dat het doel bereikbaar is, maar zorg ook dat het niet té makkelijk haalbaar is, want dan vormt het geen uitdaging.


Tijdgebonden: Zorg dat er een deadline is waarop het resultaat behaald moet zijn. Zorg ook hierbij dat die deadline realistisch is.


Je kent het vast wel, je wilt een bepaald doel halen waar je gemotiveerd voor bent en er 100% voor wilt gaan. Maar dan komt de tegenslag. Het gaat niet snel genoeg, er zijn te veel tegenslagen en aan het einde van de rit lijkt het onmogelijk om je doel te behalen. Uiteindelijk stoppen we met het doel en hebben we er niets mee bereikt. Dit is zonde natuurlijk! Het maken van kleine doelen die leiden naar je grote doel is hiervoor de ideale oplossing. Je kunt uit elk doel een bepaald voldaan gevoel krijgen. Je bent blij en gemotiveerd om door te gaan en meerdere doelen te halen. Stap voor stap kom je vanzelf bij je eindbestemming. In dit geval je grote doel. Het duurt misschien langer dan verwacht en het is misschien een stuk minder leuk omdat je minder uitdaging hebt en langer bezig bent, maar uiteindelijk heb je je doel behaalt en daar kun je trots op zijn!


Iedereen kan doelen stellen en hiermee aan de slag gaan, maar dat is niet het enige. Het is belangrijk om een goede sterke mindset te hebben. Je moet natuurlijk wel discipline hebben en gemotiveerd zijn om voor je doelen te gaan. Als je dit niet bent, gaat het een stuk lastiger worden, maar wees niet getreurd. Je bent nooit te oud om te leren. Probeer je dagelijks te verdiepen in je persoonlijke groei. Lees een boek wat goed is voor je mindset of begin met mediteren. Het belangrijkste is dat je consistent blijft en niet opgeeft. Ook dit komt weer terug bij het stellen van doelen en het behalen ervan. Hieronder vind je een stappenplan om doelen te stellen en te behalen.


Purpuz Planner Pro Weekplanner


De planner wordt gebruikt door mensen die hun doelen serieus willen nemen. De planner is perfect voor ondernemers, ambitieuze studenten, professionals en iedereen die actief wil doorbreken en het maximale uit zichzelf, zijn tijd en zijn leven wil halen.


purpuz planner pro

  • De Purpuz® methode werd al door 50.000+ met succes gebruikt

  • Bekend van TV

  • BOl 5.0 sterren

  • Deze ongedateerdePlanner PRO van Purpuz gaat jou ook helpen

  • Probeer de PRO ook - Niet GOED is GELD terug

  • De Planner Methode wordt al jaren aanbevolen en gebruikt door duizendenprofessionals, studenten, coaches & trainers, influencers, (top)sporters, ondernemers én drukbezette ouders om hun (werk / persoonlijke) doelen te behalen en hun levens te verbeteren. Met de PRO geven we je meer waarvan we weten dat het goed werkt; planning, actie reflectie.

  

 

Stappenplan doelen stellen en behalen


Stap 1. Bepaal je doelen


Pak een groot stuk papier en schrijf daar al je doelen en wensen op, brainstorm met jezelf, niets is te gek. Denk niet te veel na of het wel of niet haalbaar is. Alles kan in deze eerste fase van je doelenonderzoek. Richt je vooral op de situatie die je wil en niet op de weg daar naar toe!


Stap 2. SMART doelen


Als je kiest voor een van je doelen kun je dat verder uitwerken door het SMART te maken. Omschrijf je doelen nauwkeurig en specifiek doormiddel van het SMART-model. Hierboven heb je gelezen hoe je jouw doelen SMART kun maken.


Stap 3. Einddoel splitsen in kleinere doelen


Bij lange termijn doelen is het handig om je einddoel in meerdere, kleinere doelen op te splitsen. Dit maakt een groot einddoel behapbaar en haalbaar. Wat wil je per week of maand bereikt hebben?


Stap 4. Deadline


Zet een deadline op jouw doel. Wanneer wil jij je kleinere doelen behaalt hebben zodat je uiteindelijk bij het grotere doel komt? En wanneer wil bij het grotere doel zijn?


stap voor stap

Stap 5. Planning maken


Je weet wat je moet doen en wanneer je je doelen behaalt moet hebben, maar wanneer kun je eraan werken? Plan je taken in per week en/of maand. Bekijk welke mogelijkheden je hebt en hoeveel tijd je per dag of week hebt om te besteden aan je taak. Als je je taken eenmaal duidelijk op je agenda hebt staan, zul je je gemotiveerd en productief voelen om deze te kunnen afstrepen.


Stap 6. Visualiseer je doel


Dit is het leukste om aan te werken. Hoe beter je jezelf in een gevoel brengt alsof het er al is, hoe dichter je daarbij komt. Een topsporter doet niet anders. Kijk maar eens naar een hoogspringer, je ziet dat ze in gedachten de aanloop en de sprong al maken, voordat ze dat ook fysiek tot uitvoering brengen. Datzelfde kun jij door bijvoorbeeld om op je doel te mediteren. Wat zou het fijn zijn als je je doel hebt bereikt, hoe ziet dat eruit, hoe voelt dat. Mijmer over je doel en zie hoe het steeds meer gaat leven en een werkelijkheid wordt. Denk niet na over hoe, maar mediteer op de eindsituatie.


Je kunt ook allerlei afbeeldingen of artikelen verzamelen of er een moodboard van maken, waardoor je er elke keer aan herinnert wordt. Je gaat niet naar je doel, maar jij trekt je doel aan.

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page