top of page
  • Foto van schrijverCas

Hoe creëer je een positieve mindset? Hier onze 10 tips!

Mindset is de manier waarop je denkt en ook de manier waarop je naar andere en de wereld kijkt. De gedachte over jezelf is de grootste bepalende factor van hoe je in het leven staat. Wanneer je negatief over jezelf denkt, zul je snel merken dat je hier je levensstijl ook naar gaat aanpassen. En dit kan je al zien in de kleinste dingen. Je houding bijvoorbeeld. Sombere en negatieve mensen hebben vaak een zwakkere houding.  Er zijn 2 verschillende soorten mindset die je kunt herkennen:


De statische mindset - Bij een statische mindset denken mensen dat hun basiskwaliteiten, zoals hun intelligentie of talenten, slechts vaste eigenschappen zijn en dit tot een bepaald deel kan groeien.


De op de groei gerichte mindset - Mensen met een groeiende mindset geloven dat kwaliteiten, intelligentie en persoonlijkheid niet vastliggen, maar verder ontwikkeld kan worden door zelf te leren en te ervaren.


fixed mindset en growth mindset

Trainen voor een positieve mindset


Een positieve mindset staat gelijk aan een groeiende mindset. Dit is een manier van denken waarbij je denkt in mogelijkheden, leert van je fouten, investeert in jezelf en uitgaat van je vermogen om je eigen droomleven te creëren.


Een positieve mindset kan je helpen om gelukkig te zijn, maar wat is een positieve mindset eigenlijk? En hoe kan je die behouden en nog meer voordeel uit je positieve gedachten halen? Het lijkt erop dat we vandaag de dag steeds meer met negativiteit worden geconfronteerd, waardoor het voor sommige mensen moeilijker is om nog op een positieve manier te denken. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 87% van de wereldbevolking ongelukkig is. Dat betekend dus dat slechts 13% van de wereldbevolking gelukkig is. De vraag is, behoor jij tot die 13% die gelukkig is of wil je bij die 13% horen?

 

Tips om een positieve mindset te trainen


Tip 1. Omring je met positiviteit


Je eigen gedachten omzetten in een positieve mindset is één ding, maar besef dat je gedachten ook gekleurd worden door de mensen rondom jou. Emoties zijn namelijk besmettelijk, dus probeer jezelf te omringen met mensen die jou inspireren en motiveren.

De sleutel is om kritisch te durven kijken naar de mensen rondom jou en te investeren in de mensen die het beste in jezelf naar boven halen.


Tip 2. Beweging stimuleert een positieve mindset


Bewegen is gezond en draagt bij aan een positieve mindset. Sporten zorgt ervoor dat het stofje endorfine in je lichaam vrijkomt en dat geeft een gelukkiger gevoel. Door actief bezig te zijn, krijgt je bovendien meer ruimte in je hoofd om positieve gedachten makkelijker toe te kunnen laten.

Tip 3. Sta stil bij je eigen gedachtes en emoties


Door positiever in het leven te staan en om positiever te denken is het belangrijk om bewust te zijn van hoe je denkt, wat je denkt en hoe je, je (hierbij) voelt.  Vaak hebben we door de jaren heen bepaalde gedachtepatronen ontwikkeld die geheel vanzelf gaan – zonder dat we hier bij stil staan – maar die wel grote invloed hebben op de manier waarop je doet, hoe je de dag ervaart en hoe je in het leven staat.


Probeer negatieve (al zijn het hele kleine) gedachtes te herkennen en om te buigen naar iets positiefs. Dit voelt misschien soms wat overdreven en onnatuurlijk, maar dit trucje zorgt er wel voor dat jij op een andere/nieuwe manier leert denken.

 

Tip 4. Leg de focus op het positieve


Waarschijnlijk heb je er nooit eerder bij stilgestaan hoe diepgeworteld negativiteit is in de maatschappij. 90% van de krantenkoppen betreft negatief nieuws, maar wat brengt al die negativiteit je nu echt? Een naar gevoel en de constante bevestiging dat je droomleven voor jou niet is weggelegd. En dat terwijl het ook anders kan. Richt je je namelijk op het positieve, dan zie je ineens kansen in plaats van belemmeringen en ervaar je dagelijks de bevestiging dat ook jouw droomleven binnen handbereik ligt.


3 smileys

Tip 5. Maak tijd voor de dingen waar je blij van wordt


Je kent dat wel: van die hobby’s of interesses waarvan je wéét dat je ze vaker zou moeten doen, maar die op één of andere manier toch naar de achtergrond verdwijnen. Jammer, want dit soort dingen zijn vaak makkelijke manieren om je gevoel van geluk en positiviteit te boosten.

 

Tip 6. Luister naar vrolijke muziek


Actief proberen om gelukkiger te zijn terwijl je naar vrolijke muziek luistert, blijkt een positief effect te hebben op uw geluksgevoel. Een onderzoek van de Universiteit van Missouri toont dat aan. Om een positieve mindset te ontwikkelen kan het dus zeker geen kwaad je favoriete, vrolijke muziek op te zetten.


Tip 7. Dankbaarheid uiten


Schrijf dagelijks drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Dit is een goede oefening om een positieve mindset te ontwikkelen. Dit mogen grote én kleine dingen zijn: een mooi compliment, een productieve dag op werk of een goede gezondheid.Kom je er toch niet helemaal uit? Misschien kunnen wij de eerste stap zetten voor jou!


Een positieve mindset is natuurlijk al een stap naar een betere versie van jezelf. Wil je meer manieren weten hoe je een betere versie van jezelf kan worden en meer uit het leven wil halen. Het boek 'IK2 - De beste versie van jezelf' is een inspirerend boek geschreven door Margriet Sitskoorn, hoogleraar klinische neuropsychologie aan Tilburg University. Het boek biedt inzichten, testen, oefeningen en methodieken om je volledige potentieel te benutten in een prikkel- en stressvolle wereld. Het benadrukt de noodzaak om nieuwe vaardigheden en eigenschappen te ontwikkelen om persoonlijk, professioneel en maatschappelijk succesvol en gelukkig te zijn. Sitskoorn moedigt de lezers aan om aan de slag te gaan met het ontdekken en ontwikkelen van hun hersenen, zodat ze kunnen bijdragen aan hun eigen groei en ontwikkeling. Het boek bouwt voort op de bestsellers van de auteur, zoals 'Het maakbare brein', 'Passies van het brein' en 'Ik wil iets van jou, jij wilt iets van mij'.


 

6 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page