top of page
  • Foto van schrijverCas

Stap uit je comfort zone met deze 5 tips

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Kom uit je comfortzone


Comfortzone kun je zien als een gebied in je dagelijks leven zonder risico. Het veilige café waar je iedereen kent of die baan die je eigenlijk niet zo leuk vindt, maar die je wel een middelmatig salaris oplevert. Dit zijn allemaal dingen die binnen je veilige kring van je comfortzone liggen. Niet per se iets slechts, zou je misschien denken. Dat klopt ook, maar soms kan het ook goed zijn om uit je comfortzone te stappen.


Je comfortzone is eigenlijk je overlevingsmechanisme. Het zorgt ervoor dat jij niet al te stomme dingen uithaalt en zorgt er ook voor dat je niet altijd hoeft te leven in angst of stress. Dat zou namelijk een slecht plan zijn, aangezien je dan teveel energie kwijt bent met extreem waakzaam zijn.


Door te ver uit je comfortzone te gaan activeer je angsten. Dat verlamt, tast je beoordelingsvermogen aan en zorgt vaak dat je het doel uit het oog verliest. Neem als voorbeeld iemand die zijn baan opzegt om een droom na te jagen. De kans bestaat dat zo iemand in de financiële problemen komt. Als die problemen te groot en urgent worden vertroebelt dat de droom en staat diegene constant bloot aan stress. Geen inkomen is namelijk financieel gezien niet handig maar zorgt er ook voor dat je in status daalt wat de kans op afwijzing door anderen en daardoor dood groter maakt. Dus ga niet in gevecht, jij kent jezelf namelijk het beste en dus ben je jezelf altijd te slim af.


comfort zone

Als je in het dagelijks leven je doelen wilt realiseren, dan is het juist belangrijk dat je nieuwe dingen gaat doen en dingen anders gaat doen. Juist voor je persoonlijke en zakelijke groei is het essentieel om regelmatig uit je comfortzone te stappen. Zo ontdek je namelijk hoe je lichaam en geest reageren in uitdagende situaties, als je angsten ervaart of onder stress. Zo vergroot je jouw zelfkennis. Tijdens uitdagende situaties of als je iets nieuws gaat doen wat je spannend vind, kan het gebeuren dat je allerlei gedachtes krijgt die jou niet helpen. Je bent bang, onzeker, mist het vertrouwen en het kan gebeuren dat je jezelf voor de ‘gek’ gaat houden door de niet helpende gedachtes die je krijgt. Door bewust uit je comfortzone te komen, neem je juist de regie. Hier een paar voordelen als je uit je comfortzone wil komen:


Voordelen als je uit je comfort zone komt


  • Je vergroot je zelfkennis

  • Je zelfvertrouwen vergroot

  • Je weet hoe je met je angsten omgaat

  • Je neemt de regie over je leven

  • Je ontdekt hoe je in stress situaties reageer

  • Je pakt je eigen verantwoordelijkheid

 


5 Tips om uit je comfort zone te komen


Tip 1. Doe het stapje voor stapje


Door in kleine stappen uit je comfort zone te komen maak je het veel minder eng. Je presenteert bijvoorbeeld eerst een paar keer voor een kleine groep mensen, voordat je een volle congreszaal toespreekt. Op die manier kun je je comfort zone al deels uitbreiden, waardoor die congreszaal veel minder eng wordt.


Tip 2. Oefen jezelf in het omgaan met angst en spanning


Door regelmatig iets te doen wat je ongemakkelijk vindt. Het kunnen kleine dingen zijn: in je eentje naar de bioscoop gaan bijvoorbeeld. Stel een lijst samen van mogelijke ‘buiten de comfortzone’ activiteiten, en neem jezelf voor om eens per week of per maand, zo’n activiteit uit te voeren.


Tip 3. Niet dromen, maar doen


Iedereen heeft dromen. Groot en/of klein. Jij vast ook. Wees je ervan bewust dat je droom niet uit zichzelf tot leven komt. Daar moet je je voor inspannen. Dus: maak een plan en ga ermee aan de slag het zal niet in een keer lukken om deze droom uit te laten komen hiervoor is het belangrijk om een duidelijk plan voor jezelf te maken en ermee aan de slag te gaan. Wees niet te gehaast neem de tijd en doe het stap voor stap uiteindelijk zal je droom uitkomen believe in yourself!  

 

tijd voor actie

Tip 4. Stop met proberen te perfectioneren


De meesten van ons proberen door het leven te komen met zo min mogelijk verwondingen. Geen golven maken, ons bedrijf in de gaten houden en niet in de problemen komen. Maar wat voor soort leven is dit? Om uit onze comfortzone te komen, moeten we de trainingswielen afbreken. Kies groei boven veiligheid.


Tip 5. Maak het leuk voor jezelf


Je kunt jezelf belonen wanneer je buiten je comfort zone komt. Daag jezelf uit om iets te doen wat je een beetje eng vindt, en spreek een leuke beloning met jezelf af. Het kan iets kleins zijn of iets groots. Maar onthoud vooral dat je het leuk maakt voor jezelf.


Prana Mental Excellence


Kom uit je comfortzone met behulp van de trainingen van Prana en ontdek hoe je stress aanpakt, weerstanden overwint en je grenzen kan verleggen zodat je met minder inspanning en meer resultaten haalt. Prana biedt dit voor jouw als individu aan, maar ook voor bedrijven. Prana leert je via hun exclusieve methodiek van ‘Selfcoaching’ hoe je je mentale en emotionele capaciteiten maximaal kan benutten om onderliggende weerstanden, twijfels en vastgeroeste gewoontepatronen te veranderen zodat je uit je comfortzone kan treden en kan evolueren naar een hoger niveau met blijvend resultaat. twijfel je nog of ben je benieuwd wat prana fix allemaal te bieden heeft? Bekijk hier de gratis webinair.
 

 

0 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page