top of page
  • Foto van schrijverCas

Wat is persoonlijke groei? 6 Tips om jezelf te ontwikkelen

Bijgewerkt op: 19 mrt.

Persoonlijke groei gaat over een beter mens worden. Het gaat over een positieve impact hebben op de maatschappij en de wereld. Het gaat ook over jezelf kennen en je eigen levenspad creëren. Dat je doet wat jij wilt in plaats van anderen te volgen. Persoonlijke groei is een proces met een ander doel per persoon. De één wil harder kunnen rennen zodat hij/zij een marathon kan winnen. De ander wil aardiger zijn voor vreemden om nieuwe vriendschappen te sluiten. Door je bewust te worden van alles wat je in je mars hebt en aan de slag te gaan om dit te verbeteren, blijf je leren en ontwikkelen. Zo bereik je je gestelde doelen en werk je aan je zelfvertrouwen. Dit kunnen vaardigheden of eigenschappen zijn voor thuis of voor op de werkvloer.


Weet dan dat het altijd mogelijk is om persoonlijk te groeien. Dat komt namelijk door jouw brein, dat veel krachtiger is dan jij denkt en dat zich je hele leven lang kan ontwikkelen. Het zelf ontwikkelend vermogen van je brein staat ook bekend als neuroplasticiteit. Elke dag weer vervangen je hersenen oude cellen door nieuwe. Ervaringen verbinden of versterken deze cellen en zorgen hiermee letterlijk voor groei. De groei van nieuwe neuronen in je hersenen betekent vaak persoonlijke groei in je leven. Het geheim achter persoonlijke groei is daarom briljant in al zijn eenvoud. Stel jezelf bloot aan nieuwe ervaringen en je brein maakt nieuwe cellen en verbindingen. Hierdoor voelen dingen die eerst eng of onmogelijk leken na verloop van tijd ineens normaal. Je hebt je grenzen verlegd en bent zo gegroeid als persoon. Hieronder heb ik nog meer tips om jezelf te ontwikkelen en te groeien.


persoonlijke groei

6 Tips om jezelf te ontwikkelen


Tip 1. Weet wat je wilt


Als je zelf wilt ontwikkelen moet je een idee hebben waarheen je jezelf wilt ontwikkelen. Dat kan klein zijn of dat kan groot zijn. Maakt niet uit. Zolang je maar een richting hebt. En zolang je richting maar in overeenstemming is met je persoonlijke waarden.


Tip 2. Persoonlijke groei gebeurt elke dag


Als er één les is die je niet mag vergeten, dan is het wel dat persoonlijke groei een proces is dat constant aan de gang is. Er is geen moment waarop je níet persoonlijk groeit, zelfs al lijkt dat soms wel zo. Elke dag is een kans om te groeien en om te leren.

 

Tip 3. Volg je eigen weg


De enige weg voor persoonlijke groei is je eigen weg. Ik volg liever mijn eigen plan dan het plan van een ander. En raad eens? Dat wil iedereen, want iedereen heeft wel een plan diep van binnen. Iedereen weet wat hem of haar gelukkig gaat maken. Persoonlijke groei zit nooit in je beter leren aan te passen, het zit in beter leren jezelf te zijn. Dus volg je eigen weg.


Tip 4. Kleine stapjes zijn de key


Persoonlijke groei is een proces. Als je wilt dat jouw leven tot in de diepste fundamenten positief wordt beïnvloed, dan kan je niet anders dan geduld hebben en elke dag een stapje verder te gaan in je persoonlijke groei. Probeer dagelijks een kleine of grote uitdaging aan te gaan: doe iets waar je bang voor bent, maak een belangrijke beslissing die je tot nu toe steeds weer hebt uitgesteld en ga zo maar door.


Tip 5. Persoonlijke groei hoeft niet alleen


Groeien kan heel goed in een groep, met gelijksoortige mensen of met een mentor. Door mensen in te schakelen voorkom je dat persoonlijke groei alleen van jouw wilskracht afhangt. Daarmee zet je jezelf klem en moet je wel. Als jij het moeilijk vindt om je doelen scherp te houden, kan je beter iemand anders inschakelen die je daarbij helpt. Of volg een cursus zoals NLP Doe-Cursus.


NLP Doe-Cursus 


Het NLP Doe-Cursus is jouw sleutel tot het toepassen van NLP in de praktijk zodat jouw NLP-theorie niet meer verwatert en zodat je fantastische relaties opbouwt. Het is een videotraining met voorbeelden van alle technieken en een extra manier om het materiaal en de praktijk-missies tot je te nemen.

 


Tip 6. Geef niet op 


Mensen geven makkelijk op. Onder andere omdat uit de comfort zone stappen met allerlei heftige gevoelens gepaard gaat. Groei is niet makkelijk. Niemand zegt dat het makkelijk is. Wat zou je er mee verliezen als je nog iets langer door gaat? Maak met jezelf een afspraak hoe lang je het minimaal volhoudt en trakteer jezelf als je het je lukt.


persoonlijke groei doel


Wanneer je aan je persoonlijke ontwikkeling begint en bepaalde doelen wilt behalen, wil je na verloop van tijd natuurlijk ook weten of je vorderingen hebt gemaakt. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is een routine en een paar minuten van je tijd. Die routine voer je dagelijks of wekelijks uit waarbij je checkt of je al hebt bereikt wat je wilde bereiken. Een notitieboekje, agenda of een planner zijn daarbij fijne hulpmiddelen. Met deze 6 stappen kun je je vooruitgang volgen:


  • Bepaal wat je persoonlijke groei doel is.

  • Als je een groot doel hebt, kun je deze verdelen in kleinere deeldoelen.

  • Bepaal wanneer je het doel wil bereiken.

  • Plan de acties die je dagelijks gaat uitvoeren om je doel te halen.

  • Kruis elke dag af wat je hebt bereikt.

  • Reflecteer op wat je bereikt hebt en pas het eventueel aan.

Over het onderwerp persoonlijke groei zijn veel boeken en cursussen uitgebracht. Wat hierin vaak ontbreekt, zijn achterliggende principes vanuit de neurowetenschap. Want alleen als je weet hoe je jouw hersenen kunt aansturen en ontwikkelen, kun je je eigen vastgeroeste patronen en overtuigingen doorbreken. Kennis van je brein is daarmee de eerste stap naar persoonlijke groei. Hieronder een top


persoonlijke groei

3 boeken over persoonlijke groei


3 Persoonlijke groei boeken


1. Master your mindset ( Michael Pilarczyk)


In dit boek neemt Michaell Pilarczyk je mee op reis met persoonlijke groei als einddoel. De combinatie van persoonlijke anekdotes en prettige schrijfstijl zorgt ervoor dat dit absoluut een van de beste boeken over mindset is, Master your mindset bevat een vragenlijst over zelfinzicht en een beschrijving van michaels twaalfstappenstrategie. 

 2. Elementaire gewoontes (James Clear)


Het maakt niet uit wat je doelen zijn dit boek geeft je een bewezen manier om jezelf te verbeteren. Als je het lastig vindt om je gewoontes te veranderen, ligt dat niet aan jou. Het probleem is het systeem dat je gebruikt. Slechte gewoontes blijf je herhalen niet omdat jij niet wilt veranderen, maar omdat je de verkeerde methode gebruikt. Elementaire gewoontes biedt een bewezen methode die zorgt dat je eindelijk je gewoontes kunt aanpassen.

 
3. Think and grow rich (Napoleon Hill)


Succes is het resultaat van de manier waarop je denkt. Deze klassieker (Think and Grow Rich) is voor het eerst uitgegeven in 1937. Het levenswerk van Napoleon Hill neemt je stapsgewijs mee in de strategie die miljoenen mensen een fortuin heeft opgeleverd, maar die bovenal de formule is voor een succesvol en voldaan leven.
 

3 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page