top of page
  • Foto van schrijverCas

De oorzaken van vermoeidheid en wat te doen bij vermoeidheid?

Ieder mens is af en toe moe. Een dagje werken kost energie. Je was al vroeg uit je bed, wellicht moest je ook nog reizen naar jouw werk. Het is daarom niet vreemd dat je moe bent na een dagje werken. Een dagje hobbyen kan ook een reden zijn om moe te worden. Zelfs tijdens onze vakanties worden we moe en voelen we ons vermoeid. Moeheid komt meestal door slaapproblemen, maar ook psychische of lichamelijke oorzaken zijn mogelijk.


Je kan op verschillende manieren vermoeid raken of vermoeidheidsklachten krijgen. Door te herkennen wat voor soort vermoeidheid je hebt, kan je gerichter aan een oplossing werken.


vermoeidheid

Verschillende soorten vermoeidheid


Mentale vermoeidheid


Mentale vermoeidheid kan voor de volgende vermoeidheidsklachten zorgen: vaak voel je je lusteloos, sloom en alsof je hoofd vol zit. Als je mentaal vermoeid bent, kan het ook moeilijker voor je zijn om prikkels te verwerken. Je bent snel gestrest, hebt in weinig dingen zin, bent prikkelbaar, hebt een slechte concentratie, bent vergeet achtig en soms ook negatief. Vaak voel je je ook moe en futloos.


Fysieke vermoeidheid


Bij fysieke vermoeidheid ben je lichamelijk moe. Dit kan in allerlei vormen: hoofdpijn, rugklachten, slaperig gevoel en spierpijn. Mentaal kunnen we onszelf vaak motiveren om nog even door te gaan of dit en dat nog even af te maken. Totdat het niet meer gaat en dan liggen er vervelende dingen op de loer zoals burn-out of blessures.


Hormonale vermoeidheid


Hormonen kunnen jouw energieniveau beïnvloeden en ervoor zorgen dat jij vermoeid raakt. Dit soort vermoeidheid kan vervelend zijn omdat het niet een duidelijke oorzaak heeft. Zo kan een traag werkende schildklier ervoor zorgen dat je stofwisseling niet goed verloopt of misschien is er sprake van een disbalans in oestrogeen, testosteron, melatonine of serotonine. Een verstoorde hormoonbalans vraagt meestal om een op maat gemaakte behandeling die in de eerste plaats gericht is op leefstijlverandering. Een gesprek met je huisarts, gynaecoloog of orthomoleculair arts kan de nodige ondersteuning bieden.


De oorzaak van vermoeidheid kan voor iedereen anders zijn. Er zijn een aantal oorzaken waardoor iemand zich moe voelt. Dit zijn ze op een rijtje:


Oorzaak van vermoeidheid 


Te weinig slaap


Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende oorzaak. Het is per persoon heel verschillend hoe je op weinig slaap reageert en hoeveel slaap je nodig hebt. Gemiddeld heeft een mens acht uur slaap nodig, maar dat kan bij jou anders zijn. Test eens uit met hoeveel uur slaap jij je het beste voelt en probeer elke nacht dit aantal uur te slapen. Of probeer het Manta Sleep Mask. Dit slaapmasker is perfect voor mensen die hun slaapkwaliteit een grote boost willen geven. Het Manta Sleep Mask betekent simpelweg: op elk moment van de dag in volledige duisternis kunnen slapen, zonder het gevoel dat je een slaapmasker draagt en het is geschikt voor elke slaapposititie.


Moe door stress


Stress is een verstoring in de balans tussen de eisen die jij of jouw omgeving aan jou stelt en jouw inschatting om daaraan te kunnen voldoen. Oftewel: de draaglast is groter dan de draagkracht. Het zorgt ervoor dat de hormonen cortisol en adrenaline vrijkomen, waardoor jij in een staat van vechten of vluchten verkeert. Dit vreet energie en zorgt op termijn voor vermoeidheid en kan voor psychische problemen zorgen. Als je gestrest bent, slaap je vaak ook slechter, is het moeilijker om gezonde keuzes te maken en kan je meer gaan piekeren. Lig je soms ‘s nachts wakker of heb je moeite om in slaap te vallen omdat je de stress nog door je lichaam voelt gieren? Dan kan dat de oorzaak van je vermoeidheid zijn.


Psychische problemen


Het kan zijn dat jij je extreem moe voelt, omdat je last hebt van psychische problemen. Denk bijvoorbeeld aan een depressie of burn-out. Deze problemen hebben erg veel invloed op hoe jij je voelt en hoeveel energie jij hebt.


energie tot vermoeidheid

Voeding en beweging


Ook jouw voeding en hoeveel (of hoe weinig) jij beweegt kan invloed hebben op je vermoeidheid. Het is belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen en genoeg te bewegen. Ook jouw alcohol- en cafeïneconsumptie kan voor vermoeidheid zorgen. Als je alcohol drinkt moet jouw lichaam daarvan herstellen en neemt jouw slaapkwaliteit af. Te veel cafeïne zorgt ook voor een verminderde slaapkwaliteit, ook al zorgt het op de korte termijn misschien voor een boost.


Lichamelijke problemen


Hoe jij met je lichaam omgaat, heeft veel invloed op je slaapritme. Hoeveel jij beweegt en wat je allemaal binnenkrijgt, bepaalt hoe goed jij slaapt. Daarnaast hebben veel ziektes als symptoom moeheid. Denk maar eens aan een flinke verkoudheid, dan voel je je ook slapjes. Het is dus super belangrijk om goed voor je lichaam te zorgen, zodat jij lekker uitgerust wakker wordt en de dag goed doorkomt!


Bureau Breinfijn


Bureau Breinfijn helpt mensen die last hebben van lichamelijke (spannings) klachten, en merken dat de spanningsklachten weer toenemen op het moment dat ze stress of spanning ervaren. Psychologe Rosalie van Gils geeft je graag meer informatie over de cursus Rust in lichaam en brein.

De link tussen stress of angst en lichamelijke klachten wordt gelukkig steeds vaker gelegd en studie na studie laat zien hoe de kracht van je ‘coping’ daarbij van groot belang is. ‘Coping’ is een woord uit de psychologie wereld en betekent kort gezegd ‘hoe jij met moeilijke situaties omgaat’. De oplossing voor het voelen van lichamelijke spanningsklachten is dus dichterbij dan je denkt. Wanneer je aan de slag gaat met jouw ‘coping’, dan ga je merken dat je makkelijker met moeilijke situaties in je leven omgaat.


  • Wat je stressgevoel verlaagt.

  • Wat angsten of paniekgevoel vermindert.

  • En waardoor je lichaam weer kan herstellen en vanuit energie de dag kunt invullen.

Ben je nou benieuwd naar Bureau Breinfijn of wil je er meer over weten? 

 

 

bureau breinfijn

 



7 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page